Een regenboog op je bord!

bron: WKOF

Een maaltijd met veel kleuren ziet er niet alleen mooi uit, het is ook nog eens heel gezond. Door elke dag groente en fruit uit verschillende kleurgroepen te eten krijg je verschillende gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen binnen.

Groente en fruit

Voor een goede gezondheid, en minder kans op kanker, is het belangrijk dat we elke dag ten minste 250 gram groente en twee stuks fruit eten.

Dat klinkt misschien als een makkie, maar in Nederland eten we gemiddeld 131 gram groente en 113 gram fruit per dag. Dat is veel te weinig! Tijd om meer groente en fruit te eten.

Variatie

Misschien denk je nu: "Nou, ik eet wel mijn porties groente en fruit hoor". Goed bezig! Maar eet je nu telkens hetzelfde? (De redacteur van dit artikel moet bekennen dat hij vaker bananen dan andere fruitsoorten pakt uit de werkfruitkist …) Een eenzijdig voedingspatroon is ook niet gezond.

Verschillende soorten groente en fruit bevatten ook verschillende gezonde voedingsstoffen. Door te variëren in de groente en fruit die je eet, krijg je ook een mix van verschillende gezonde voedingstoffen zoals vitaminen en mineralen binnen. 

 

Eet een regenboog

Een handige vuistregel om gevarieerd te eten, is om elke dag te kiezen voor groente en fruit uit verschillende kleurgroepen. 

  • Rood: tomaten, rode paprika, watermeloen, roze grapefruit, aardbeien, frambozen, kersen, rode bessen.
  • Oranje: wortel, abrikoos, mango, zoete aardappel, sinaasappel, mandarijn.
  • Geel: gele paprika, pompoen, maïs, ananas, citroen.
  • Groen: sla zoals ijsbergsla en veldsla, veel koolsoorten zoals broccoli, spruitjes en boerenkool, spinazie, groene appel, kiwi, groene asperges.
  • Paars/blauw: bosbessen, blauwe druiven, bramen, aubergine, rode kool, rode bieten.
  • Wit: ui, prei, knoflook, bloemkool, pastinaak, champignons, witlof, asperges,

Tip: probeer de drie-kleuren-combi

Probeer altijd ten minste drie verschillende kleuren groente en fruit te eten bij jouw hoofdmaaltijd. Een aantal ideeën:

  • Een salade van witte kool, groene appel, blauwe druiven, geraspte wortel en ui.
  • Pasta met spinazie, gele paprika en tomaten.
  • Een fruitsalade van appel, kiwi en sinaasappel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.